004-0258-871-217
contact @ ceesom . ro
română - english - norsk
  |   mail

20 mai 2015

Unde trăiesc cei mai fericiţi copii din lume?

/
Postat de
/
Comentarii0
/

Potrivit unui sondaj realizat recent de Goethe-Universität Frankfurt am Main, copiii din Europa raportează un nivel de satisfacţie ridicat când vine vorba de prietenii pe care îi au, în timp ce copiii din ţările africane sunt mult mai fericiţi de viaţa şi activitatea scolară. Majoritatea din cei peste 50.000 de copii intervievaţi, au evaluat în mod pozitiv satisfacţia faţă de viaţa pe care o au.

Astfel, punctajul maxim (10 puncte din 10) a fost oferit de copiii care spun că au o viaţă înstărită, procentul variind de la aproximativ 78% (în cazul Turciei) până la aproximativ 40% (în cazul Coreii de Sud). România s-a aflat şi ea printre ţările în care nivelul bunăstării copiilor a fost punctat ca fiind ridicat, situându-se astfel pe acelaşi loc cu Columbia (77%). La polul opus (cu 5 din 10 puncte) se situează Coreea de Sud și ţările din Africa de Sud, cu răspunsuri ce variază între 2 şi 7 procente.

Simon Sommer, reprezentantul fundaţiei Jacobs care a finanţat întregul studiu a declarat că cercetarea, care este una extrem de complexă şi accesibilă, este utilă pentru înţelegerea perspectivelor pe care copiii le au în anumite domenii, fapt ce ajută factorii de decizie politici, părinţii şi alţi actori relevanţi la îmbunătățirea condiţiilor de viaţă ale copiilor.

În general, fericirea copiilor nu variază foarte mult în funcţie de gen însă, cu mici excepţii, au existat discrepanţe în ceea ce priveşte satisfacţia fetelor şi cea a băieţilor faţă de propriul aspect şi încrederea în sine. De exemplu, copiii din ţările nord-europene sunt cei mai nemulţumiţi la acest capitol. Totodată, s-a constatat că bunăstarea celor cu vârste cuprinse între 10-12 ani începe să scadă în principiu la aceste vârste, în multe din statele europene şi în Coreea de Sud. Acelaşi lucru se constată şi în Israel şi America de Sud, unde nu s-a precizat însă începând cu ce vârste are loc această scădere.

articol-091

Concentrându-se pe bunăstarea copiilor, sondajul atinge însă şi chestiuni legate de viaţa privată a acestora, motiv pentru care studiul a reuşit să creioneze o imagine de ansamblu a felului în care modul de viaţă al copiiilor variază de-a lungul globului.

Potrivit datelor furnizate de Universitatea Goethe din Frankfurt şi Main, există diferențe substanțiale între țări în ceea ce priveşte modul în care copiii îşi petrec timpul liber. De exemplu, numeroşi copii au declarat că îşi dedică foarte mult timp pentru realizarea temelor în ţări precum Estonia și Polonia, situaţia fiind contrară în Coreea de Sud și Marea Britanie.

Copiii din Polonia, Norvegia și Israel dedică foarte mult timp sportului şi exerciţiilor fizice, în timp ce în Algeria, Nepal și Africa de Sud copiii îşi petrec cea mai mare parte a timpului liber cu treburi gospodăreşti sau îngrijindu-şi fraţii sau alţi membri ai familiei. Acest lucru însă nu a a fost raportat şi de copiii din Germania, Turcia și Coreea de Sud.

În ceea ce priveşte drepturile copiilor, peste trei sferturi (77%) din copiii norvegieni au declarat că au cunoştinţă de aceste drepturi, comparativ cu 36% în Marea Britanie. Mai mult, 84% dintre copiii din Norvegia au convenit că în ţara lor adulții respectă în general drepturile copilului, faţă de 50% în alte șapte țări.

53.000 de copii din 15 state diferite au participat la această cercetare, povestindu-şi experienţele şi punctele de vedere asupra lucrurilor care-i fac sau nu fericiţi.

Rezultatele raportului au fost prezentate pe 13 mai 2015 în cadrul unei reuniuni a Parlamentului European din Bruxelles care va fi urmată de o serie de conferințe organizate în lumea întreagă, pe parcursul anului 2015.

sursa articol: sciencedaily.com
sursa foto: newkidscenter.com / galleryhip.com

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Centrul Educaţional Egalitate de Şanse (nr. 132/07.11.2014/SEE), proiect finanţat în Apelul LOCAL din cadrul Programului RO10 "Copii şi tineri aflaţi în situaţii de risc şi iniţiative locale şi regionale pentru reducerea inegalităţilor naţionale şi pentru promovarea incluziunii sociale", program derulat în cadrul Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) 2009-2014. Program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.www.granturi-corai.rowww.frds.rowww.eeagrants.org

Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a FRDS şi a Granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului.